Upoznajte sudionike Crowdfunding akademije 2016 (1. dio)

June 15, 2016

Neizvjesnosti je došao kraj! Da - danas ću vam otkriti koji zanimljivi projekti sudjeluju u ovogodišnjoj Crowdfunding Academy. Za sve koji nisu pratili natječaj, na našu edukaciju mogle su se prijaviti sve zainteresirane organizacije i neformalne inicijative s područja Hrvatske, ali i cjelokupne regije. Zanimale su nas kreativne, progresivne, održive, upečatljive, a prvenstveno “crowdfundabilne” ideje, iza kojih stoje vrijedni te, po vještinama i znanju, raznovrsni timovi. Ima ih čak 19, pa je bolje da nadalje čuvam riječi za njihovo predstavljanje. S obzirom na gotovo duplo veći broj timova u odnosu na prošlu godinu, kako biste ih bolje zapamtili, predstavljanje ću prepoloviti na pola i za sada vas upoznati samo s njih 10.

Iako se nećemo kretati abecednim redom, počinjem od slova A - čast nam je što su dio Crowdfunding Academy priče postali članovi i članice ACT grupe iz Čakovca, jedni od pionira društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Iz njihovih redova, sama ACT grupa pokušat će crowdfundati projekt “Domače jelo”, kroz koji se ponudom zdravih obroka, eko-catering usluga i edukacijskih programa želi potaknuti zapošljavanje ugroženih društvenih skupina. Osim njih, iz ACT priče pridružili su nam se ACT Printlab i Humana Nova - prvi s već poznatom “Ekotekom”, a drugi s recikliranim papučama “Bibika”.

Pitchanje "Ekoteke" na 1. modulu Crowdfunding Academy. Foto: Kristina Lauš

Iz područja održivog razvoja dolazi nam i projekt “Solarnizirajmo se”. Njime će neformalna inicijativa Sunce škola nastojati uključiti one najmlađe u izradu solarnih kolektora, a uz Sunce školu, mlađe generacije u fokusu su i neformalne inicijative BoliMe. Ona se bavi pružanjem podrške mentalnom zdravlju mladih i želi crowdfundati projekt “Kad te boli, moraš reći”. Nadalje, s nama su i Bubamare iz Vinkovaca s projektom “Buba bar”, coffee barom u kojem će priliku za zaposlenje dobiti osobe s Downovim sindromom, dok je “Juvo Home Friend”, projekt-platforma kojoj je cilj intervencijom u okolini smanjiti vjerojatnost ozljeda i nesreća, usmjerena na pomoć djeci s posebnim potrebama.

I ove godine bavimo se pričama iz kulturnog sektora. Priključio nam se Ganz Novi Festival, poznati zagrebački festival razvojnog kazališta te “Sketchbook Station”, zanimljiv projekt kojim se nastoje povezati i promovirati umjetnici iz cijeloga svijeta. Za kraj, ako nas duže pratite, na naš prošlogodišnji projekt Okus doma, podsjetit će vas ekipa iza projekta “Migrant Hostel”. Oni su Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj i žele riješiti problem smještaja migranata i izbjeglica koji čekaju azil u našoj državi.

Nema okolišanja - timovima smo odmah dali posla. Foto: Kristina Lauš

Kada je prvi modul završio i dojmovi se slegli, zaključili smo sljedeće - pred nama je definitivo još jedna potencijalno uspješna crowdfunding sezona. Kažem potencijalna jer - hej - možemo mi prenijeti sva znanja o crowdfundingu ovoga svijeta, no izostane li u konačnici onog reda, rada i discipline koje često spominjem u našim blogovima, sve će se zadržati na (neostvarenim) potencijalima. Zato našim timovima želimo puno sreće, ali prvenstveno crowdfuderske nepokolebljivosti i upornosti!

Kristina Lauš

Supporting world-rearranging ideas at Brodoto and UNDP Croatia.