Upoznajte sudionike ovogodišnje Crowdfunding akademije 2016 (2. dio)

June 28, 2016

Iako nam pozornost krade Brexit ludilo, nogometno ludilo, ludilo produženih vikenda i prvih ljetnih kupanja, ona se još nije u potpunosti rasplinula. Sva sreća, jer učenje o nekim od najvažnijih aspekata pripreme i provedbe crowdfunding kampanje tek slijedi - treći modul je pred nama, a to znači da smo došli do polovice programa ovogodišnje Crowdfunding Academy. Na pola puta zapeli smo i u prošlom blogu po pitanju predstavljanja timova koji sudjeluju u ovogodišnjoj edukaciji. Ususret novom modulu, vrijeme je da iskoristimo preostalu količinu pozornosti te ustupimo mjesto pod reflektorima ostatku timova.

Potpuno nenamjerno, iako sasvim dobrodošlo, ove godine potkrao nam se značajan broj projekata kojima je cilj doprinijeti boljitku djece i mladih. Jedan od njih je "Pričaj mi" - zanimljiva tematska kutija zamišljena da pomoću alata za slobodnu igru poboljša kvalitetu vremena koju djeca i roditelji provode zajedno. Slične namjere ima i projekt "Šareni svijet", koji kroz kreativne radionice i interaktivne bojanke djecu želi potaknuti na kreativno stvaralaštvo.

"Pričaj mi" kutija izaziva dobre vibracije. Foto: Kristina Lauš

Projekt "Roditeljstvo i rani razvoj djece" tematizira važnost razumijevanja potreba najmlađih. Kroz filmski serijal o razvoju djece on stavlja u fokus njihove potrebe tijekom prve tri godine života. Projekt "Ogledni ravski maslinik za djecu i mlade" s otoka Rave, pak, mlađim generacijama želi omogućiti edukaciju i radnu terapiju kroz multifunkcionalno korištenje tradicionalnog maslinarstva. Prirodnim blagodatima mlade vraća i projekt "Solarizirajmo se", koji ih uvodi u proces proizvodnje i korištenja solarne energije.

Iako primarno nije usmjeren na najmlađe generacije, projekt "Back to Childhood" prepoznaje najveće vrijednosti djetinjstva - zaigranost i bezbrižnost. Upravo njih želi vratiti onima koji su ih izgubili u svijetu odraslih omogućavanjem boravka u ugodnom knjižno-kreativnom centru.

Nadalje, s nama se druži i tim iz Križevaca koji stoji iza projekta "Crisium.Inter:Art" - interaktivnih skulptura križevačkih povijesnih ličnosti koje bi primjenom modernih tehnologija omogućavale i učenje o križevačkoj povijesti. Nešto potpuno drugačije nudi i "VersActivity", projekt aplikacije za upoznavanje i druženje s kolegama penjačima, kao i projekt "I Still Care", koji otiskom vaše selfie fotke na majicu nudi mogućnost da je pošaljete nekome u svijet te tako steknete novog frenda ili frendicu na drugom kraju planete.

Timovi na okupu. Foto: Tin Bedenko

Od mnogobrojnih projekata za djecu i mlade do aplikacija i edukacija, ove godine postavili smo osobni rekord - istovremeno učimo i radimo s ukupno 19 timova! Da, nimalo lak zadatak je na nama i zato svaku minutu edukacije nastojimo ispuniti što korisnijim sadržajem. Onaj možda najkorisniji uslijedit će upravo ove subote, kada učimo o komunikacijama i okupljanju zajednice podržavatelja. Koji tim će ga uspješno savladati, imat ćete priliku i sami saznati za koji mjesec, kada u nekim dnevnim novinama ili na vremenskoj crti društvenih mreža naiđete na vijest o njegovoj uspješnoj crowdfunding kampanji. Do tada!

Kristina Lauš

Supporting world-rearranging ideas at Brodoto and UNDP Croatia.