Tek smo zagrebli u mogućnosti crowdfundinga

May 23, 2016

Iako smo u 2015. crowdfundali duplo više nego u 2014., u Hrvatskoj smo još uvijek u samom začetku razvoja ovakvog oblika financiranja. Jedan pokazatelj toga je naša usmjerenost na crowdfunding baziran na nagradama, tzv. reward-based model, kroz koji smo prošlih godina pokrenuli i realizirali većinu kampanja.  

Uzimajući u obzir da je tek 1% Hrvata u 2014. poznavalo pojam crowdfundinga, trenutno pozicioniranje u baby steps fazi nas ne iznenađuje. 

Tako to tumačimo mi u Crowdfunding Academy nakon posjete nekom od većih europskih događanja o crowdfundingu - kada nas tamo pitaju što točno radimo u tom području i mi spomenemo reward-based kampanje, ne možemo ne osjetiti malo dobronamjernog roditeljskog tapšanja po ramenu. Iako su i u drugim zemljama od njih krenuli, u zapadnoj Europi i šire danas je sve veća upotreba drugih modela, a pojavljuje se i potpora korištenju crowdfundinga od strane nacionalnih vlasti.

Mi smo, otprilike, drugi slijeva.

Što se to radi u roditeljskoj fazi?

Mame i tate crowdfundinga u svijetu, uz model koji se temelji na nagradama, koriste još nekoliko osnovnih modela. To su donacijski (eng. donation-based), investicijski (eng. equity-based) i crowdfunding koji se temelji na posudbi (eng. lending-based). Pojavljuje se još i oblik karakterističan za korištenje pri testiranju tržišta, tzv. pre-sales model, odnosno model koji se temelji na prethodnoj narudžbi proizvoda, kao i različite kombinacije svih spomenutih. Crowdfunding koji se temelji na posudbi danas u svijetu daleko prednjači prema ukupnom broju prikupljenih sredstava u usporedbi s ostalim modelima, a uz investicijski jedan je od najkorištenijih modela u kategoriji poduzetničkih projekata koja je, također, kategorija u kojoj se u svijetu pokreće najviše kampanja.

Upravo zato što je crowdfunding u posljednjih nekoliko godina zauzeo značajno mjesto u području financiranja poduzetničkih projekata, pri čemu je od posebno velike koristi projektima u inkubatorskoj fazi - startupima, na njega se gleda i kao na priliku za poticanje razvoja gospodarstva. 

S time na umu, te kako bi omekšao zakonske okvire koji se odnose na njihovo financiranje, u SAD-u je sredinom 2012. donešen JOBS Act. Najviše prašine podignulo je 3. poglavlje ovoga zakona, koje obuhvaća pitanja investicijskog crowdfundinga na način da pruža mogućnost prodaje vlasničkih udjela preko crowdfunding platformi i neakreditiranim investitorima. U prijevodu - startupi i mali poduzetnici u SAD-u neće više morati ovisiti o velikim investitorima. Udio u njima sada će moći dobiti svi građani, čime se tamošnjoj startup sceni i malim poduzetnicima otvara pristup znatno većim financijskim sredstvima. Ovaj zakon je, nakon dugog iščekivanja i puno javnih rasprava, prije nekoliko dana napokon stupio na snagu.

Razlika između približno $34,4 milijardi prikupljenih preko investicijskih crowdfunding platformi na globalnoj razini u 2015. i 12 puta manje koliko je prikupljeno u 2012., pokazuje da investicijski crowdfunding ima veliki potencijal za rast u narednim godinama. Donedavno, crowdfundanje je u svijetu poduzetništva bila novost, a oni u potrazi za početnim investicijama ovisili su o bankovnim kreditima, posudbi, rizičnom kapitalu i osobnoj ušteđevini. Sada dolazi do velikog zaokreta, što je prepoznala američka vlada, ali i britanska. Investicijski crowdfunding je, primjerice, već 4 godine legalan u Velikoj Britaniji te je u upotrebi do tolike mjere da je, kako bi potaknula otvaranje radnih mjesta i rast BDP-a, i sama britanska vlada počela ulagati u poduzetnike preko crowdfunding platformi. 

Odličan poticaj daje i danska vlada, koja tvrtke koje prikupe 500,000.00 danskih kruna putem kampanja baziranih na nagradama podupire s minimalno jednakim iznosom u daljnjem razvoju.

Omogućavanje investiranja u poduzetničke projekte svim građanima u Americi je, istina, pomalo i uzburkalo javnost. Poznata je činjenica da gotovo 50% startupa zapravo ne uspije daleko dogurati, pa je i samo ulaganje u njih rizično. Neupitno je da će se nove generacije potencijalnih, a neiskusnih investitora morati educirati o najboljim opcijama ulaganja i opasnostima koje iza njih leže. S druge strane, upravo kako bi se zaštitilo neiskusne ulagače, JOBS Act je startupima u ovom modelu postavio ograničenje prikupljanja do 1 milijun dolara.

A kakvo je stanje kod nas?

Iako ima svoje prednosti i nedostatke, sigurno je kako će ovaj oblik investiranja dati veliki poticaj razvoju američke, ali i globalne crowdfunding scene. Europska komisija je, prepoznavši da je crowdfunding sektor još uvijek promjenjiv i lokalno usmjeren, po pitanju crowdfunding regulacije odlučila još malo pričekati, no s obzirom na njegov predviđen rast za očekivati je da će s vremenom i u EU doći do reakcije na toj razini.

Sada vam je, nadam se, možda malo razumljivije zašto sam ranije spomenula da smo u Hrvatskoj još uvijek u baby steps fazi. Kao ni u Europskoj uniji, u Hrvatskoj nema zakonske regulacije crowdfundinga. Moguće investicijske ili posudbene crowdfunding kampanje podleći će aktulanim zakonima u koje spadaju takve aktivnosti, odnosno njihovi će pokretači (u slučaju da se radi o udjelima koji su prenosivi na tržištu kapitala) morati dobiti odobrenje HANFE ili HNB-a.

Dobro je barem znati da smo u svojim počecima uspješni. Investicijska crowdfunding kampanja Zagrebačkog inkubatora poduzetništva ZIP Accelerator 1 bila je najuspješnija u Hrvatskoj u 2014., a Trillenium Hrvoja Prpića, s prikupljenih više od 2 milijuna kuna, bila je najuspješnija hrvatska kampanja u 2015. Uz to, zanimljivo je kako smo se u neku ruku već okušali u onom što nudi poglavlje 3 JOBS Acta. Iako to nije bio crowdfunding po svim pravilima, pokušaj otkupljivanja Imunološkog zavoda od strane građana preko tvrtke Visia Croatica poprilično nalikuje modelu koji ovaj zakon nudi. Ovo je, nadam se, tek početak onoga što u području crowdfundinga u Hrvatskoj slijedi. Sigurno je da sve veći interes za investicijski model postoji i u Hrvatskoj te da institucionalnu potporu možemo očekivati samo ako se ohrabrimo više ga koristiti. Naši dosadašnji crowdfunding uspjesi, kao i daleko povećanje sveukupno prikupljenih sredstava u odnosu na prošlu godinu, pokazuju da, ako ništa drugo, imamo temelj i potencijal za prelazak u neke nove faze razvoja.

Kristina Lauš

Supporting world-rearranging ideas at Brodoto and UNDP Croatia.