S drugog modula Crowdfunding Academy u medijski prostor

November 9, 2015

U želji da crowdfunding kampanje naših timova zažive u najuspješnijem obliku, vremenski kapacitet drugog modula Crowdfunding Academy iskoristili smo do maksimuma! Na rasporedu pretrpanom poput ranojutarnjeg tramvaja izmjenjivali su se stalni putnici komunikacijskih relacija, poput Nine Bertapelle, Jelene Mijailović, Bernarda Ivezića i Dubravka Blaće, kako bi svima novim pridošlicama na području komunikacija podijelili savjete iz prve ruke. Dobro zaključujete - protekle subote pričali smo o PR-u, Facebooku, medijskim nastupima i svemu onome što bi jednu crowdfunding kampanju trebalo lansirati u orbitu pozornosti javnosti.

Kako “upecati” publiku?

Prva na prošlosubotnjoj agendi našla se Nina Bertapelle. Nina je nezavisna stručnjakinja za odnose s javnošću koja je u svom dugogodišnjem radu vodila neke od najupješnijih medijskih kampanja - sjećate li se samo kampanje “Simpa ti i ja”? E, pa to vam je bila Nina. Ona je na samom početku našim timovima osigurala teoretsku podlogu iz komunikacija koju su kasnije nadopunjavali ostali predavači. Tako se nakon nje komunikacijska stručnjakinja Jelena Mijailović pozabavila “pecanjem” ciljane publike planiranjem komunikacijske strategije i pametnim doziranjem prisutnosti u medijima i na društvenim mrežama. Jelena nam je udijelila i pokoji savjet vezano uz za nastupe u medijima, posebice da pristupimo ljudima koji nam mogu pomoći s komunikacijama jednako kao i donatorima i da komunikacija treba izgledati profesionalno jer se na taj način ostavlja dojam promišljene ideje koja ima potencijal za uspjeh. Vrlo korisno!

Baggizmo is in da house!

A nakon dviju opasnih medijskih stručnjakinja - Baggizmo! Ladislav i Izvorka Jurić, duo iza funkcionalne Baggizmo torbe, ispričao nam je priču s tužnim početkom i sretnim završetkom u kojoj je jedan tablet morao biti pregažen kako bi Ladislav zaključio da je svijetu potreban Baggizmo. Dok se u pozadini tijekom predstavljanja broj backeraBaggizmo kampanje na Kickstarteru penjao, čuli smo i sve o pripremi i tijeku njene provedbe. Osim Ladislava i Izvorke, u posjet nam je došla i jedna Baggizmo torba, pa nam je Ladislav demonstrirao što sve u nju stane i kako zgodno liježe uz tijelo vlasniku.

Poslije Baggizma na red je došao Bernard Ivezić iz Poslovnog dnevnika. Ako želite dospjeti u medijski prostor, a ne poznajete niti jednog novinara preporučamo vam sljedeće - nađite ga. Kada to uspijete, natjerajte ga da vam ispriča što je sve jednom novinaru tijekom dana na pameti, kako izgleda njegov radni dan i što ne voli primati u svoj e-mail sandučić. S tim saznanjima, upustite se planiranje svoje komunikacijske strategije. To je najmanje što vam možemo savjetovati nakon svega korisnog što smo od Bernarda čuli.

Nagradno iznenađenje za naše polaznike

A da dobar savjet zlata vrijedi, uvjerili su se naši timovi na novompitchevanju. Ovoga puta imali su dvije i pol minute za predstavljanje, a uz “više Saše Cvetojevića” u žiriju je sjedio Ivo Špigel, suosnivač ZIP-a i IT stručnjak. Novo pitchanje bila je prilika timovima da pokažu što su naučili na prvom modulu. Neki su pokazali stagnaciju, a neki napredak. Ipak, težimo onom posljednjem pa smo jedan tim koji se posebno iskazao u odnosu na pitch iz prethodnog modula odlučili nagraditi. Ladies and gentlmen...the winner waaas - STEMI! Ekipa iz STEMI tima koja razvija zanimljiv znanstveno-tehnološki projekt edukacije nije se dala obeshrabriti slabijim uspjehom u predstavljanju na posljednjem modulu, pa su ovaj puta primijenili sve dobivene savjete i ostavili nas bez teksta svojom prezentacijom. Za svoj trud STEMI-jevci su nagrađeni kartama zaShift Conference na kojoj već sada vjerujemo i uživaju i na marginama predstavljaju svoj projekt.

Posljednji predavači ovog modula bili su Dubravko Blaće i dio How to get funded tima - Barbara Čunčić i Sonja Brkljača. Dubravko, maher za bas gitaru i društvene mreže, našim je timovima dao brzi tečaj ovladavanja publikom na mrežama poput Facebooka, Twittera i LinkedIna. Tko god je do tada mislio da je tu i tamo koji status na Faecbooku dovoljan za uspjeh kampanje - Dubravko ga je razuvjerio. Što se na društvenim mjerama smije i u kojoj mjeri, u tips & tricks dijeludodatno su pojasnile mlade nade crowfunding scene, Barbara i Sonja. Uz njih, prepuni novih informacija, završili smo drugi modul. Kako bismo uspjeli procesuirati sve što smo čuli, uzeli smo si dva tjedna pauze - treći i posljednji modul, na kojem ćemo se baviti provedbom crowdfundingkampanje, čeka nas 20. lipnja. U međuvremenu naši će timovi imati jedinstvenu priliku savjetovati se s voditeljicom Indiegogoa za Europu, Anastasiom Emmanuel, putem Indiegogo webinara. Uzbudljivo!

Kristina Lauš

Supporting world-rearranging ideas at Brodoto and UNDP Croatia.