Po čemu je Plavuša toliko posebna?

March 23, 2016

Ekipa iz Brlog pivovare došla je na svoje. Njihova crowdfunding kampanja traje još 11 dana, a trenutno su na 128% traženog iznosa. Dok se spremamo za današnji panel u Zadru, gdje ćemo pričati o prikupljanju novca za pokretanje projekata crowdfundingom i pripremi Brlog crowdfunding kampanje, iskoristili smo oblačno zadarsko jutro da popričamo o sveukupnim dojomovima: od samih začetaka Brloga, mogućnostima koje su se otvorile zahvaljujući crowdfunding kampanji te planovima za budućnost.

"Mi smo bile samo dvije žene koje vole pivo i znaju ga kuhati. Nismo imale kapitala niti mogućnosti za kreditiranje. Brzo smo shvatile da moramo osmisliti nešto inovativno, a funkcionalno.” kaže Ana Teskera, jedna od glavnih snaga Brloga, o početku priče.

Pivo iz zadružne pivovare Brlog je prirodno, proizvodi se bez aditiva, nepasterizirano je i nefiltrirano. Zove se Plavuša, po samoj blond ale vrsti piva kojoj pripada, a koja je jedna od zahtjevnijih za proizvodnju. Ipak, svijet je prepun finih piva poput Plavuše. Po čemu je onda ona toliko posebna?

Važan detalj iz njene biografije je podrijetlo - Plavuša će se proizvoditi u zadružnoj pivovari. Na ideju zadruge djevojke su došle zbog manjka početnih investicija. Zato su odlučile iskoristiti element demokratičnosti zadruga - jedan član, jedan glas - kako bi privukle nove suradnike i zajedničkim investiranjem prevladale financijsku prepreku. Ubrzo se okupio tim od 13 zadrugara.

Ana predviđa: “Za 5 godina zadrugu vidimo kao jednu od još barem 5 drugih jer smo uvjereni da će i drugi krenuti našim stopama. Želimo povećati kapacitet proizvodnje i zaposliti još nekoliko zadrugara te omogućiti i njima da dosele u Zadar.”

Mi kažemo - zvuči obećavajuće. Da u toj pomisli nismo usamljeni i da su mnogi prepoznali potencijal koji se krije iza Plavuše, potvrđuje i interes javnosti - crowdfunding kampanjom Brlog pivovara prikupila je tražena sredstva u prva 4 dana te zaokupila popriličnu medijsku pozornost. Tako je ekipa iz Brloga uspješno zaradila dovoljno novca za 2 fermentatora, 7000 boca, 7000 etiketa i 350 gajbi za pivo.

No - to nije sve! Kao što smo već ranije pisali, dobra crowdfunding kampanja lako postaje okidač za otvaranje nekih novih mogućnosti i ostvarivanje ciljeva puno većih od onog početnog - financijskog cilja. Tako je i ovoj zadarskoj pivovari omogućila marketinšku promociju koja je privukla mnoge u lokalnoj zajednici željne ulagati u njen daljnji rast: “Neki su zvali i pitali kako nam mogu pomoći ako nemaju novca. Drugi su nudili usluge svojih poduzeća. U svakom slučaju, danas nas svi gledaju puno ozbiljnije.”

Osim same materijalne i nematerijalne podrške, Ana ističe još nešto, nama još važnije, proizašlo iz ovoga uspjeha: “Jedna od najvećih vrijednosti marketinga je pokazati svijetu da se može - i to ne nužno po ustaljenim poslovnim principima i samo s ciljem profita.”

"Ima nas koji želimo drugačiji svijet i koji ga pokušavamo mijenjati počevši od sebe i svojih ambicija.”

Želite i vi probati finu Plavušu i podržati Brlog ekipu? Trk na njihov Indiegogo profil gdje još nešto više od tjedan dana prikupljaju sredstva za novi cilj - pravu malu pivovaru za koju im nedostaje manje od $2900.

Kristina Lauš

Supporting world-rearranging ideas at Brodoto and UNDP Croatia.