Maraton znanja i dobra atmosfera na prvom modulu

November 9, 2015

Nismo se niti okrenuli, a prvi modul Crowdfunding Academyja je iza nas. Da smo dobro odradili prvi dio posla zaključili smo već u kasnim poslijepodnevnim satima istoga dana kada je nakon svih odslušanih predavanja, upoznavanja brojnih novih lica, intenzivnog pitchanja i visoke ljetne temperature u zraku, razina koncentracije naših timova ostala na zavidnoj razini - do samog kraja oni su aktivno sudjelovali u predavanjima i raspravama nastojeći saznati kako uspješno postaviti svoju crowdfunding kampanju na noge. Štoviše, bili su toliko aktivni da smo premašili zadano vrijeme trajanja , pa smo u jednom trenutku teška srca jednostavno morali zaustaviti cijelu priču i pozdraviti se do sljedeće subote. Što smo sve imali prilike naučiti i koji su nam dijelovi bili posebno zanimljivi - pročitajte u nastavku.

Temelji uspješne crowfunding kampanje

Dan smo započeli uvodnim riječima glavnih organizatora Crowdfunding Academy: Roberta Pašička i Sandre Vlašić iz UNDP-a te Marka Gregovića iz Brodotoa. Ne znamo je li u pitanju bila njihova prirodna pristupačnost, ohrabrujući sadržaj govora ili icebreaker druženje večer prije, no komunikacija sa sudionicima od samog je početka poprimila ležeran ton koji se pretvorio u pozitivnu atmosferu tijekom ostatka dana. Naravno, dobra atmosfera doprinijela je i uspješnosti predavanja koja su uslijedila - Marina Petrović i Ivan Szekeres sudionicima su objasnili povijest, sadašnjost i potencijalnu budućnost crowdfundinga u svijetu i Hrvatskoj. Nakon njih, uslijedilo je promišljanje o izgradnji vlastitih projekata i kampanja. Mirna Karzen i Gordana Ćorić sudionike su natjerale da dobro razmisle o svojim projektnim planovima. U ovom dijelu definirali smo izjave koje bi najadekvatnije sažele vizije projekata, pokušavali probrati ciljanu publiku, bavili se pitanjem proizvodnje i svim ostalim temama važnim za stvaranje kvalitetnih temelja daljnjeg rada.

Red motivacije, red korisnih savjeta

Taman negdje prije ručka, atmosferu je zahuktalo gostovanje predstavnika tri aktualne hrvatske crowdfunding kampanje - Jerka Škorića iz Mash.me kampanje, Marine Paulenke iz Organa Vida i Slobodana Velikića koji je pokrenuo Life Atlantic of Slobodan Velikic. O njima smo već pisali i u našim proteklim blog objavama, a ovom prilikom polaznici su imali priliku iz prve ruke čuti kroz kakve su uspone i padove prolazili sa svojim kampanjama. Timovi su dobili i par korisnih savjeta, poput Jerkova, koji im je poručio da, umjesto ciljanja na sve skupine medija, za promociju svojih kampanja odaberu one koji su fokusirani na tematska područja koja obuhvaća njihov projekt.

Ready or not, Saša is here!

Još više dobrih savjeta uslijedilo je nakon ručka kada je timove dočekaoSaša Cvetojević. Za prvi modul timovi su dobili zadatak pripremiti jednominutni pitch, odnosno kratko predstavljanje, a Saša je tijekom njihovih prezentacija bio glavni sudac. Naravno, tresle su se noge, rumenili obrazi i zaboravljali dijelovi onoga što se htjelo reći, ali sve to uz smijeh, veliki pljesak i Sašine konstruktivne kritike. Da je ovo za timove bio koristan dio prvog modula, potvrđuju i komentari polaznika kojima je velika želja imati "više Saše". U ovom dijelu do izražaja je došla različitost naših timova, koja je za nas organizatore najveći izazov, ali i prednost ove edukacije.

Dan smo završili s predavanjem Mihovila Barančića, koji je timove savjetovao o onom financijskom dijelu cijele priče te im ispričao nešto i ocrowdfunding kampanjama u kojima je i sam sudjelovao, a koje su sve redom bile vrlo uspješne. Sudionici su pametno prepoznali vrijednost Mihovilova znanja te su ga neumorno rešetali pitanjima sve do onog ranije spomenutog trenutka kada smo zaključili da, ako ne stanemo tada, morat ćemo spavati u predavaonici. Zato smo ga pljeskom pozdravili te, za kraj, timovima zadali ne baš jednostavne domaće zadaće.

A dok čekamo njihove prve rezultate, marljivo radimo na nadolazećemdrugom modulu Crowdfunding Academyja. Tematiku sljedećeg modula otkriva njegov naslov - Odnosi s javnošću i društvene mreže. Vjerujemo da i nakon njega možete očekivati jedan ovako izdašan i dobar izvještaj!

Kristina Lauš

Supporting world-rearranging ideas at Brodoto and UNDP Croatia.