Crowdfunding Academy na putu oko svijeta

November 13, 2015

Priča o globalnoj akademiji započela je u proljeće 2015. nakon završetka Crowdfunding Academy u Zagrebu održane s ciljem educiranja svih onih koji imaju inovativne i kreativne ideje te ih žele ostvariti putem grupnog financiranja. Unatoč  jakoj konkurenciji, izabrali smo 14 timova koji su se istaknuli izuzetnom motivacijom i kreativnošću. Da smo napravili dobar izbor, pokazuje i činjenica da su prve tri kampanje uspješno lansirane. Tako je kampanja Lighten the Load postigla veliki uspjeh i ostvarila čak 500% traženog iznosa. Uspjehu se ovih dana pridružio i Okus doma, kao i STEMI čija kampanje i dalje traje. No ovo je tek početak…

Uspjeh ovih kampanja pokazuje kako zajedno možemo pokrenuti promjene u lokalnoj zajednici, a “običan” čovjek sudjelovati u razvitku zajednice podupirući projekte u koje vjeruje.

Što ćemo raditi u Istanbulu?

Inspirirani ovim uspjehom odlučili smo pokrenuti i Globalnu Crowdfunding Academy koja će okupiti 11 timova iz zemalja širom svijeta, a svoju kulminaciju doživjeti početkom prosinca u Istanbulu.Tako će timovi iz  Kolumbije, Bangladeša, Indonezije, Madagaskara, Zimbabvea, Libanona, Egipta, Jemena, Makedonije, Tadžikistana te Kirgistana imati priliku naučiti sve što su htjeli znati o crowdfundingu.

No, tu se nećemo fokusirati samo na osnove crowdfundinga, već i na najnovije trendove u razvoju financiranja, poput bitcoina, kriptovalute, mobilnog plaćanja i dr.

Projekti ovih zemalja variraju od IT obrazovanja za ljude koji žive u sirotinjskim četvrtima, pristupa vodoopskrbi, solarnih energetskih rješenja za škole, pa sve do adaptacije staračkog doma.

Što uopće pokušavamo napraviti?                                                                                                                                        

Da se razumijemo, crowdfunding nije lak način zarade novca, već traži puno truda i pripreme. Stvar koja nas pokreće ovdje je činjenica da ovaj način financiranja može doprinijeti ostvarenju širokog spektra ideja. Crowdfunding povećava razinu sudjelovanja ljudi u zajednici te daje priliku da svako od nas napravi malu promjenu i pridonese razvoju društva.