11 crowdfunding mudrosti iz prve ruke

January 18, 2016

Crowdfunding u Hrvatskoj više nije toliko nepoznat. Iako ga mnogi još ne razumiju u potpunosti, sve češće je tema razgovora, a hrabri pojedinci su se i ozbiljno bacili u avanturu zvanu “crowdfunding kampanja”. Tome idu u prilog i  statistike: kažu u Crowdfunding.hr, prošle godine smo crowdfundingom prikupili onoliko novca koliko smo prikupili u svim godinama prije toga zajedno. Pa kada nam već dobro ide, ispravno bi bilo ono što smo već naučili podijeliti s onima koji su tek na početku.

U savjetodavnu pomoć pozvali smo Mateju Kuhar, mladu Varaždinku koja će 2015. sigurno pamtiti po svojoj uspješno provedenoj crowdfunding kampanji. Mateja je krajem prošle godine prikupljala sredstva za stroj potreban za proizvodnju Fabule - organske olovke koja se izrađuje od ostataka čaja, kave i latica, a u sebi sadrži sjemenku Goji bobice, kamilice ili šumske jagode, koja se nakon puno šiljenja može posaditi.

Organska olovka Fabula

Zajedno sa svojim timom, Mateja je prošloga proljeća završila prvu Crowdfunding akademiju te potom mjesecima radila na Fabulinoj kampanji. O pripremi kaže sljedeće:

Proces je trajao otprilike četiri mjeseca. Nakon Crowdfunding akademije, posložili smo stvari na papir, što je bilo najteže, te korak po korak krenuli planirati pripremu kampanje.

Četiri mjeseca pripreme svakako nije malo vremena, a kroz mentorsku suradnju na Matejinoj kampanji pouzdano znamo da je mislila na svaki detalj. U Fabulinu slučaju, to je značilo sljedeće:

Priprema je uključivala redizajn i rebranding, kako bismo dosegnuli ciljanu publiku te što bolje prezentirali proizvod na međunarodnom tržištu, pripremu pitch videa, društvenih mreža, komunikacije, pripremu i pronalazak prvih podržavatelja te offline aktivnosti u svrhu prezentacije proizvoda i širenja ciljane skupine - kao npr. prisustvovanje poznatom festivalu Špancirfest u našem Varaždinu.
Uspjeh kampanje Fabula Organic Pencil

Mateja je na Indiegogo platformi prikupila 15,646 USD uz pomoć više od 200 podržavatelja iz Hrvatske i svijeta. Pitali smo je - što o svome crowdfunding iskustvu ima za reći onima koji su tek na početku? Odgovore je s nama podijelila u obliku 11 crowdfunding mudrosti koje donosimo u nastavku:

1. Ni jedan savjet, ukoliko nije krojen isključivo za vaš projekt, nije univerzalan. Dane savjete primijenjujte otvorenog uma u skladu s vlastitim projektom, a ne slijepo.

2. Pošto je crowdfunding intenzivan proces u kojem u relativno kratkom vremenskom razdoblju sakupljate neki novčani iznos te samim time ulazite u odnose s mnogo ljudi, imat ćete ih priliku dobro upoznati te vidjeti u kojoj mjeri i kako žele biti uključeni u vaš projekt te što pokušavaju dobiti kroz suradnju s vama.

3. Crowdfunding kampanja znači pokretanje poslovanja, htjeli vi to ili ne. Ako ne želite - provedba crowdfundinga nema smisla.

4. Ako dobro provodite svoju kampanju, upoznat ćete svoju konkurenciju, što će dati dragocjen uvid za daljnje poslovanje.

5. Oni kojima je stalo do vas/vašeg projekta, postat će vaši mentori, no ne očekujte da će se to dogoditi telepatski - budite proaktivni, učite, tražite pomoć, širite svoju mrežu poznanika, nađite svoj tim i pravog mentora.

6. Demistificirajmo pojam "crowdfunding": priprema crowdfundinga za proizvod danas je intenzivan proces pripreme za (međunarodno) tržište - ništa više, ništa manje.

7. Indiegogo očito postaje platforma za dizajn, kao što je Kickstarter nekad bio. Vizualno pripremite svoje projekte da budu na razini platforme na koju idu, uostalom, vaš projekt to zaslužuje i treba. Brandom, vizualima i komunikacijom pričate svoju priču i prenosite glavne poruke svoga projekta, stoga, nemojte biti nijemi ili tihi.

8. Crowdfunding zajednica je ona zajednica koja će uz vaš proizvod biti od samog početka, zato je baš toliko dragocjena i zaslužuje dodatnu pozornost.

9. Ispričajte svoju priču, ono što kroz svoj proizvod ili projekt živite i radite. Izrazite svoju strast i vaši istomišljenici će to znati cijeniti.

10. Naučite. Crowdfunding je intenzivan, zanimljiv i neklasičan način financiranja projekata. Sami ga provodite, stoga dobro upamtite i naučite što više tijekom tog procesa koji zapravo predstavlja jedan dio razvitka vašeg proizvoda/projekta.

11. Have fun. Radite ono što volite i tijekom kampanje. Pokažite ono što volite – svima.

Malo mudriji, vrijeme je da se bacite u svoj crowdfunderski poduhvat. U međuvremenu, Organsku olovku Fabulu možete pronaći u InDemand programu na Indiegogou. Ako već niste, naručite svoj primjerak ovdje.

Kristina Lauš

Supporting world-rearranging ideas at Brodoto and UNDP Croatia.